Recenzja olejku do demakijażu firmy Marion

Jak to było…

Po wnikliwej lekturze Sekretów urody Koreanek doszłam do wniosku, że te piękne kobiety miałyby z pewnością niezły ubaw, gdyby zobaczyły mój codzienny demakijaż, który trwa dwie minuty i ogranicza się do użycia żelu do mycia twarzy na bazie mydła i płynu micelarnego.

Czytaj dalej „Recenzja olejku do demakijażu firmy Marion”

Cyclomethicone – Cyklometylosiloksan – Sylikon

Cyklometylosiloksan, czyli związek krzemu należy do emolientów. Jest to lotna substancja, która ma zdolność tworzenia na powierzchni skóry lub włosów filmu (tzw. Warstwa okluzyjna), zapobiegającego utracie wilgoci.

Czytaj dalej „Cyclomethicone – Cyklometylosiloksan – Sylikon”

NIACINAMIDE – NIACYNAMID – NIACYNA

 

Niacynamid czy niacyna (kwas nikotynowy) to formy występowania witaminy B3, której organizm człowieka naturalnie nie wytwarza, więc jest pobierana z zewnątrz. W kosmetykach przeważa forma niacynamidu, ze względu na dobrą rozpuszczalność, trwalsza, bezpieczna i dobrze tolerowana przez skórę, nawet tę nadwrażliwą i naczynkową.

Czytaj dalej „NIACINAMIDE – NIACYNAMID – NIACYNA”

GLYCERIN – Gliceryna – kosmetycznie

Gliceryna to alkohol trójwodorotlenowy. W normalnych warunkach jest to tłusta ciecz, (prawie) bezbarwna i bezwonna. Stanowi dobry rozpuszczalnik tłuszczów, więc często używana jest do produkcji szminek, balsamów do ciała. Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i zwierzęce.

Czytaj dalej „GLYCERIN – Gliceryna – kosmetycznie”