Cyclomethicone – Cyklometylosiloksan – Sylikon

Cyklometylosiloksan, czyli związek krzemu należy do emolientów. Jest to lotna substancja, która ma zdolność tworzenia na powierzchni skóry lub włosów filmu (tzw. Warstwa okluzyjna), zapobiegającego utracie wilgoci.

Czytaj dalej „Cyclomethicone – Cyklometylosiloksan – Sylikon”

NIACINAMIDE – NIACYNAMID – NIACYNA

 

Niacynamid czy niacyna (kwas nikotynowy) to formy występowania witaminy B3, której organizm człowieka naturalnie nie wytwarza, więc jest pobierana z zewnątrz. W kosmetykach przeważa forma niacynamidu, ze względu na dobrą rozpuszczalność, trwalsza, bezpieczna i dobrze tolerowana przez skórę, nawet tę nadwrażliwą i naczynkową.

Czytaj dalej „NIACINAMIDE – NIACYNAMID – NIACYNA”

DIY: Peeling kawowy, czyli pachnące przebudzenie dla skóry

Poniedziałek. Większość z nas otwiera oko i pierwsze o czym myśli to KAWA. Trzeba jakoś rozpocząć tydzień… Dodatkowo, mamy wiosnę i skóra też ma pewnie ochotę na miłe przebudzenie. Może by tak podzielić się z nią życiodajnym, aromatycznym espresso?

Czytaj dalej „DIY: Peeling kawowy, czyli pachnące przebudzenie dla skóry”

Blemish, beauty, beblesh, czyli zamieszanie z kremami BB

Dla wielu kobiet podstawą dobrego makijażu jest wyrównanie kolorytu cery i ukrycie niedoskonałości. Rzecz jasna, należymy do tego zacnego grona wielbicielek podkładów, fluidów, a ostatnio również kremów BB. Dziś kilka słów właśnie na ich temat, bo poważnie, przyda się coś lekkiego na cieplejszy sezon.

Czytaj dalej „Blemish, beauty, beblesh, czyli zamieszanie z kremami BB”

Śliskie sprawy w pielęgnacji, czyli co łączy ślimaka z kosmetykami…

Kosmetyki, w których składzie znajduje się śluz ślimaka (znajdziecie go pod nazwą snail secretion filtrate) są teraz jednym z największych hitów. Dlaczego? Już wyjaśniamy.

Czytaj dalej „Śliskie sprawy w pielęgnacji, czyli co łączy ślimaka z kosmetykami…”

GLYCERIN – Gliceryna – kosmetycznie

Gliceryna to alkohol trójwodorotlenowy. W normalnych warunkach jest to tłusta ciecz, (prawie) bezbarwna i bezwonna. Stanowi dobry rozpuszczalnik tłuszczów, więc często używana jest do produkcji szminek, balsamów do ciała. Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i zwierzęce.

Czytaj dalej „GLYCERIN – Gliceryna – kosmetycznie”

DIY: puder matujący – przepis i recenzja

Nie tak dawno temu, jedna z nas przynajmniej kilka razy w roku załamywała ręce podczas nieudanych prób wyboru odpowiedniego pudru. Mieszana i wówczas jeszcze młoda, więc bardziej nieprzewidywalna cera miała szczególne, makijażowe potrzeby.

Czytaj dalej „DIY: puder matujący – przepis i recenzja”

Akcja antyoksydacja, czyli bomba z witaminy C i Aceroli od Avy       

 

No dobrze, urodziny po osiemnastce to (oprócz imprezy i prezentów) coraz mniej przyjemna sprawa. Po osiągnięciu ćwierćwiecza decydujemy się na wizytę w drogerii w celu rozpoczęcia poszukiwań kosmetyków, które nie pozwolą szybko odejść kochanej młodości. Dziś kilka słów o naszej pierwszej, przeciwstarzeniowej  zdobyczy…

Czytaj dalej „Akcja antyoksydacja, czyli bomba z witaminy C i Aceroli od Avy       „

Wszystko o Paraffinum Liquidum

 

paraffinum liquidum1

 

 

Co to takiego? !

Paraffinum Liquidum (inaczej ciekła parafina lub olej mineralny) to mieszanina prostych, długołańcuchowych węglowodorów, otrzymywanych w procesie destylacji ropy naftowej. Występuje w formie ciekłej i stałej, jest przezroczysta, bezwonna i nie posiada smaku oraz nie jest alergenem.

Czytaj dalej „Wszystko o Paraffinum Liquidum”