Wygładzające serum Resibio – recenzja

Sesja zakończona. Z radością powracamy do pisania! :) O ile klawiatura odpoczęła, nasze skóry nadal „zapracowane” – podczas wirtualnej nieobecności zdążyłyśmy przetestować kilka nowych kosmetyków i chętnie podzielimy się naszymi spostrzeżeniami. Warto zacząć nowy sezon Creaminalist od czegoś NAPRAWDĘ DOBREGO. Zatem dziś… Serum naturalnie wygładzające firmy Resiobio, którym cera jednej z nas raczy się od  miesiąca :)

Czytaj dalej „Wygładzające serum Resibio – recenzja”

Recenzja olejku do demakijażu firmy Marion

Jak to było…

Po wnikliwej lekturze Sekretów urody Koreanek doszłam do wniosku, że te piękne kobiety miałyby z pewnością niezły ubaw, gdyby zobaczyły mój codzienny demakijaż, który trwa dwie minuty i ogranicza się do użycia żelu do mycia twarzy na bazie mydła i płynu micelarnego.

Czytaj dalej „Recenzja olejku do demakijażu firmy Marion”

Cyclomethicone – Cyklometylosiloksan – Sylikon

Cyklometylosiloksan, czyli związek krzemu należy do emolientów. Jest to lotna substancja, która ma zdolność tworzenia na powierzchni skóry lub włosów filmu (tzw. Warstwa okluzyjna), zapobiegającego utracie wilgoci.

Czytaj dalej „Cyclomethicone – Cyklometylosiloksan – Sylikon”

NIACINAMIDE – NIACYNAMID – NIACYNA

 

Niacynamid czy niacyna (kwas nikotynowy) to formy występowania witaminy B3, której organizm człowieka naturalnie nie wytwarza, więc jest pobierana z zewnątrz. W kosmetykach przeważa forma niacynamidu, ze względu na dobrą rozpuszczalność, trwalsza, bezpieczna i dobrze tolerowana przez skórę, nawet tę nadwrażliwą i naczynkową.

Czytaj dalej „NIACINAMIDE – NIACYNAMID – NIACYNA”

Śliskie sprawy w pielęgnacji, czyli co łączy ślimaka z kosmetykami…

Kosmetyki, w których składzie znajduje się śluz ślimaka (znajdziecie go pod nazwą snail secretion filtrate) są teraz jednym z największych hitów. Dlaczego? Już wyjaśniamy.

Czytaj dalej „Śliskie sprawy w pielęgnacji, czyli co łączy ślimaka z kosmetykami…”

GLYCERIN – Gliceryna – kosmetycznie

Gliceryna to alkohol trójwodorotlenowy. W normalnych warunkach jest to tłusta ciecz, (prawie) bezbarwna i bezwonna. Stanowi dobry rozpuszczalnik tłuszczów, więc często używana jest do produkcji szminek, balsamów do ciała. Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i zwierzęce.

Czytaj dalej „GLYCERIN – Gliceryna – kosmetycznie”

Wszystko o Paraffinum Liquidum

 

paraffinum liquidum1

 

 

Co to takiego? !

Paraffinum Liquidum (inaczej ciekła parafina lub olej mineralny) to mieszanina prostych, długołańcuchowych węglowodorów, otrzymywanych w procesie destylacji ropy naftowej. Występuje w formie ciekłej i stałej, jest przezroczysta, bezwonna i nie posiada smaku oraz nie jest alergenem.

Czytaj dalej „Wszystko o Paraffinum Liquidum”