Cyclomethicone – Cyklometylosiloksan – Sylikon

Cyklometylosiloksan, czyli związek krzemu należy do emolientów. Jest to lotna substancja, która ma zdolność tworzenia na powierzchni skóry lub włosów filmu (tzw. Warstwa okluzyjna), zapobiegającego utracie wilgoci.

1 rok temu

 D-pantenol – Panthenol

Dziś kilka zdań o aktywnej substancji, często spotykanej w składzie kosmetyków – D-pantenolu, znanym także jako (pro)witamina B5.

1 rok temu

GLYCERIN – Gliceryna – kosmetycznie

Gliceryna to alkohol trójwodorotlenowy. W normalnych warunkach jest to tłusta ciecz, (prawie) bezbarwna i bezwonna. Stanowi dobry rozpuszczalnik tłuszczów, więc często używana jest do produkcji szminek, balsamów do ciała. Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są…

1 rok temu

Akcja antyoksydacja, czyli bomba z witaminy C i Aceroli od Avy       

  No dobrze, urodziny po osiemnastce to (oprócz imprezy i prezentów) coraz mniej przyjemna sprawa. Po osiągnięciu ćwierćwiecza decydujemy się na wizytę w drogerii w celu rozpoczęcia poszukiwań kosmetyków, które nie pozwolą szybko odejść kochanej…

1 rok temu

Wszystko o Paraffinum Liquidum

      Co to takiego? ! Paraffinum Liquidum (inaczej ciekła parafina lub olej mineralny) to mieszanina prostych, długołańcuchowych węglowodorów, otrzymywanych w procesie destylacji ropy naftowej. Występuje w formie ciekłej i stałej, jest przezroczysta, bezwonna…

1 rok temu