Cyclomethicone – Cyklometylosiloksan – Sylikon

Cyklometylosiloksan, czyli związek krzemu należy do emolientów. Jest to lotna substancja, która ma zdolność tworzenia na powierzchni skóry lub włosów filmu (tzw. Warstwa okluzyjna), zapobiegającego utracie wilgoci.

1 rok temu

GLYCERIN – Gliceryna – kosmetycznie

Gliceryna to alkohol trójwodorotlenowy. W normalnych warunkach jest to tłusta ciecz, (prawie) bezbarwna i bezwonna. Stanowi dobry rozpuszczalnik tłuszczów, więc często używana jest do produkcji szminek, balsamów do ciała. Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są…

1 rok temu

Estee Lauder VS. Bielenda – Porównanie?!

Natura, naturą, ale czym byłby świat kobiety bez upiększającego rytuału, jakim jest makijaż? Nam wizja całkowitego porzucenia kolorówki jest daleka – lubimy czuć się i wypielęgnowane, i „estetyczne” – jakkolwiek to brzmi.

1 rok temu