Wszystko o Paraffinum Liquidum

 

paraffinum liquidum1

 

 

Co to takiego? !

Paraffinum Liquidum (inaczej ciekła parafina lub olej mineralny) to mieszanina prostych, długołańcuchowych węglowodorów, otrzymywanych w procesie destylacji ropy naftowej. Występuje w formie ciekłej i stałej, jest przezroczysta, bezwonna i nie posiada smaku oraz nie jest alergenem.

Parafina należy do emolientów, czyli substancji natłuszczających skórę, poprzez wytwarzanie na niej warstwy oleju (tzw.filmu), który hamuje proces odparowywania wilgoci z naskórka. Dzięki działaniu nawilżającemu i ochronnemu, parafina jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych dla skóry wrażliwej, atopowej, przesuszonej.

paraffinum liquidum2

Składnik ten znajduje się bardzo często również w kremach, balsamach, olejkach do pielęgnacji skóry niemowląt i dzieci. Jest to substancja całkowicie oczyszczona i bezpieczna, gdyż (podobno) działa wyłącznie powierzchniowo, nie wnikając do warstwy rogowej, czy żywych warstw naskórka i skóry. Nie ma obawy, że parafina spowoduje przewlekłe choroby, docierając głębiej, zwłaszcza do wątroby, węzłów chłonnych, czy nerek.

Parafina to jednak substancja komedogenna, czyli taka, która powoduje powstawanie zaskórników i wyprysków, ponieważ sprzyja rozwojowi bakterii beztlenowych na skórze. Dzieję się tak dlatego, że wspomniany tłusty film zatyka pory, powodując brak dostępu do tlenu i kumulację toksyn. Ponadto aplikacja kosmetyku z parafiną w składzie, potęguje efekt błyszczenia, więc nie służy ona cerom tłustym i trądzikowym.

Ponadto, jeśli stosujemy regularnie parafiny w postaci czystej, doprowadzamy do powstawania warstwy okluzyjnej, całkowicie odcinającej skórę od otoczenia. W efekcie następuje pełne zahamowanie utraty wody poprzez naskórek, więc ilość wody w warstwie rogowej wzrasta. Nadmierne nawilżenie warstwy rogowej prowadzi do wykształcenia niewłaściwych barier w skórze. Po usunięciu warstwy okluzyjnej, nieprawidłowo zbudowane struktury warstwy rogowej naskórka nie są w stanie sprawnie zapobiegać ucieczce wody, co prowadzi do przesuszenia skóry. Co za dużo, to niezdrowo.

Jeszcze jedna, ważna sprawa! Parafina jest odporna na wodę, więc nie zmyjemy jej podczas zwykłego mycia twarzy i ciała pod prysznicem. W tym celu najlepiej skorzystać z oleju i ciepłej wody.

W kosmetykach parafina kryje się pod  nazwami:

•Paraffinum Liquidum
•Paraffin
•Synthetic Wax
•Isoparaffin
•Mineral Oil
•Vaseline
•Petrolatum
•Ceresin
•Isododecane
•Isobutane
•Isohexadecane
•Ozokerite
•Cera Microcristallina

2 komentarze

    Haha, no to najwyższa pora zmienić krem, bo na półce Nivea od lat :( Dziewczyny, polecacie coś naturalnego do suchej skóry? Oczywiście mowa o kremie. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tea Time – Czyli moje dłonie pachną herbatą!

Tak, pisząc tę recenzję rozkoszuję się delikatnym herbacianym zapachem (bynajmniej nie popijam herbaty…;)). Odkąd YOPE zawojował Instagram, byłam bardzo ciekawa tej firmy i ich produktów, a że ostatnio szukałam kremu do rąk – padło na…

5 miesięcy temu

Jak zdetronizować olejki, czyli recenzja kremu nawilżającego Power of Minerals

Nadeszła ta najmniej spodziewana chwila. Oto ja, wierna fanka codziennej aplikacji rozmaitych olejków na twarz, po roku zachwytów, sięgnęłam po KREM. Szczerze mówiąc (hm…pisząc), byłam przekonana, że genialne efekty stosowania jojoby, dzikiej róży, słodkich migdałów…

1 rok temu